facebooktwitteryoutube
in blog - 29 Sty, 2015
by widoczny - no comments
Żywność ekologiczna – prawidłowe oznakowanie

Eko żywność to żywność produkowana bez stosowania nawozów sztucznych i środków chemicznych ochrony roślin. Do nawożenia dopuszcza są nawozy zielone, oborniki, minerały dostępne w przyrodzie oraz komposty. W gospodarstwach ekologicznych w żywieniu zwierząt stosuje się pasze z własnego, ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne z domieszką pasz konwencjonalnych. Eko żywność nie zawiera sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych czy konserwujących.

Rolnictwo ekologiczne produkujące żywność ekologiczną, jest nie tylko produkcja żywności o wysokich walorach jakościowych w zrównoważonym środowisku przyrodniczym, ale także ochroną całego środowiska naturalnego. UE gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych.

Żywność ekologiczna musi być precyzyjnie etykietowana.

Na etykiecie produktu musi znajdować się:

  • nazwa producenta i przetwórcy lub sprzedawcy
  •  nazwa lub kod jednostki certyfikującej.